Livet från Ockelbon (iPhone) 3.0: Mars part 1.

 Första månaden av Milano har snart gått. Det är ytterst tydligt att det är ett mat-land jag anlänt i (obviously), vilket skildras i månadens mobilbilder nedan. Det är dock perfekt för min del, så jag kan utvecklas från min 5-årings matpreferenssmak. Eftersom mycket har fångats via telefonen så har jag delat upp månaden i två delar. Låter logiskt inte sant?
 Inledde (egentligen slutet av februari då, men whatever) sista helgen med skotertur med Leona och Tompa i finväder samt iklädd mitt favorit underställ.
 Innan jag åkte var det oerhört svårt att packa. Blev 3 kg övervikt men whatever, det går an! // Aningen likgiltig till ett stort moment i mitt liv. Kändes verkligen inte som att jag ska lämna i Sverige i 5 månader, men jag lovar, jag var oerhört glad och förväntansfull på insidan. // Flyget tog bara 2 och en halv timme, så kändes knappt att man åkte utomlands. // Sedan, som tidigare skrivet, så åkte vi 6 stops för långt med bussen från flygplatsen (whoops haha), men snälla värden hämtade oss med bagage och allt. Så när vi anlände till lägenheten blev vi så glada för den var så stor, fräsch och fin, samt med gammeldags mysig stil (minus de orangea detaljerna, men det gömde vi så bäst vi kunde när vi väl var ensamma).
Bilderna gör den inte rättvis. Den är jätte ljus, vita väggar, nyrenoverat kök och fräsch badrum samt högt i tak plus balkong som ej fastnade på bild.
Såklart åkte vi in till centrum första dagen för att se Duomo katedralen. SÅ vacker. Vi ska gå in i den vid ett senare tillfälle också, tror jag kommer bli ännu mer amazed då. // Självfallet blev det en pizza som första middag i Milano och den var oerhört god för bara 76 spänn. I mean what?? // Kompenserade dock för allt bröd samt glass till frukost/lunch/middag med fräsch sallad som lunch under välkomstdagarna. // Glad Jempa inne på toabreak under välkomstdagarna.
Sista välkomstdagen missade vi såklart föreläsningen, men kom självfallet i tid till fikat. Haha prioriteringar här i livet. // Vi unnade oss en oerhört god egengjord Ceasarsallad hemma, där alla råvaror som skinkor, ost, vin samt bröd är såååå billigt här jämfört med Swedenland. // Solen visar givetvis sin fina sida vissa dagar och jag fick till och med klockbränna under en av dagarna. Nice att solen tar lite redan i mars. // Gelaton. Alltså. Så. God. Samt så prisvärd. Strut eller kopp med 2 kulor för 24 kronor. Hemma tar de minst 30, och då är kvalitéten uppenbarligen inte samma som här. Fruktansvärt god glass.
En del av frivilliga touren av några Italienska studenter. Kan ju säga att dessa kvarter var fyllda med dyra märken från topp till tå, inga slumstreets här inte. // Super brunchen jag och Erika unnade oss i fredags när vi var lediga. Sjukt, som sagt 30 kr per person, köpt från bageri och supermarket. Sinnes! // Bra fransdagar har jag tydligen erhållit här i Milano. Man tackar. // Utgång i lördags, på väg till förfest i kvarteret bredvid.
Svennegänget! (Plus en holländare som tvingar alla andra 10 svenskar att prata engelska haha) // På väg till nattklubb och passerar Duomo (passerar den varje dag vi ska in till stan, för ärende, på väg till nattklubb, gåendes hem ja whenever. // Jag har ju faktiskt lyckas hitta "Fibre" produkter här i Italien. Så hör upp kära svenskar: Det finns inte BARA vitt bröd här. Det finns några undantag med grövre bröd (dock inte lika grovt som i kära Svealand, but still, bättre än vitt) OCH de har wasa knäckebröd (!!!). Upptäckten av knäckebrödet gjorde mig salig. // Så här fint har vi det på vår balkong så fort det är sol. Självfallet med mat-tillbehör när vi sitter där.
Galleria Vittorio Emanuele. Helt fantastiskt. // Super god aperitivo, numero due. // BÄSTA pizzan jag ätit hittills i Milano. Folk köar på luncherna och middagarna för att få äta den. Vi kom dit strax innan tolv, innan det öppnar och fick plats. Riktig Napoli-pizza, vedugnsbakad och tunn men gigantiskt med fantastisk mozzarella. Ja vattnas det inte i munnen vid dessa bilder så vet jag inte vad. // Porta Sempione med en del av gänget i finväder.

Parkhäng.

 
Ja, såhär igår satt vi och drack bubbel med jordgubbar i Parco Sempione en vanlig fredagseftrermiddag. I mars bör jag tillägga. Kan det bli mer livsnjutning än såhär?

Snaps from M I L A N.

Randoms från Milano.
 
Brunchar, njuter av solen på vår stora balkong, köper frukt på marknader, ser så många fina äldre par som går arm i arm längs gatorna, skrattar åt de helt makalösa parkeringarna som är tillåtna (på trottoarkanten och inga 10 m avstånd från korsningar här inte) och ler åt gubbarna som vardagshänger i parkerna med hundarna sina. 
 
Sådana där vardagsting här i Milano helt enkelt.

Parco Sempione.

I torsdags hade jag bara en förmiddagslektion, Erika var ledig, och några av svennegrabbarna var även lediga. Därmed begav vi oss till Parco Sempione, som är en stor park i Milano, där bland annat Porta Sempione står, ett stort valv vid ena änden av parken som är så fruktansvärt häftig (och såklart byggt för länge sedan, så det är ännu mer fascinerande). 
 
Vi köpte glass, njöt av solen och gick igenom samt runt hela parken. Så härligt och det kommer bara att bli finare under sommaren när all grönska på träden kommit fram ordentligt. 

J-to the-fer.

J-fer.
 
Jag går ju mest runt och fotar allt och alla här nere, så tänkte att jag måste slänga in några egobilder också för att jämna ut blogginnehållet. Kan ju inte gå en hel månad utan någon egobild på bloggen på Jempan herself inte sant?

Veckodagarna i Milano.

Här kommer en liten recap från veckans gång:
Frukost på vår balkong i solen, givetvis.
Här har ni vår anrika skola grundad 1863, så den är tämligen gammal men så vacker med de äldre fina betongbyggnaderna. (Sounds weird I know, när jag talar om byggnader som att de är fagra människor. Men pluggar man till byggkonstruktör så är det en fascination som kanske inte alla andra har. Men TUR är det väl att vi äro alla olika?)
Sedan blev det Aperitivo-kväll ute på en restaurang, så vi fick minsann besök av Rebecca och vinade lite innan. 
Sedan hände det sjukaste dagen efter. Jag TAPPADE min iphone 5s Ockelbo i toaletten (!!!!) haha alltså jag orkar inte med mig själv. Har alltid varit så försiktig med just det, för jag vet att fuktskador är dödskottet för iphones. Men jag var blixtsnabb att få upp den (seriöst, ingen tid för chock, reaktionsförmågan var för en gångs skull abnormalt snabb och jag slet upp den på 1 sekund), torkade av den, skrek i förtvivlan till Erika som hjälpte mig. Så här kommer guiden om ni råkar tappa er kära mobil i toan:
1. Googla närmaste tipsguide på hur man ska göra när man tappat mobilen i toan (lol)
2. Stäng av telefonen PRONTO
3. Ta ut sim-kortet (och batteriet om man kan, men det går ju icke på iphones om ni inte är brainiacs och kan plocka isär den.... Själv skulle jag nog aldrig få ihop den igen om jag försökte mig på det.)
4. Hårföna på långt avstånd in (helst kall), men vi hade bara ljummen luft som kallast på Erikas hårtork, luft i telefonen så den torkar lite sakta med säkert.
5. Placera telefonen i en påse med ris och vänta helst 3 dagar. Jag väntade 2 dagar och 6 timmar.
6. Be lite till mobilgudarna att telefonen ska överleva så du slipper slösa 3000 spänn på en ny telefon (när man som i mitt fall hellre lägger de pengarna på att resa här i Italien eller njuta av maten)
 
Detta är tipsen alltså. Sedan är det en cirka 50/50 chans att den överlever eller ej... And in my case:.....
ÖVERLEVDE DEN!!! Ockelbon klarade sig med smärre fuktskador i övre delen av skärmen. Dock fungerade all touch, alla ljud och det bästa är att på bara en dag så har fukten inuti på denna bild avdunstat så nu är det i princip inget kvar. (Alltså wow?) Så hoppas bara nu den håller sig såhär, så den inte bara kajkar ihop om några veckor som långtidsmen efter toaincidenten. Men så här har ni iallafall living proof att det går att rädda en iphone från drunkningsolycka i toan. För er oroliga själar där ute: givetvis är den desinficerad femhundrasjuttioelva gånger. Gotta keep it fresh.
 
Ja, så lite happenings från veckan. Bortsett från toaincidenten (som ändå slutade lyckligt, förhoppningsvis) så har det varit en toppen första vecka i skolan. Kurserna är bra, eventuellt lite svåra, professorerna pratar crappy engelska men det var jag ju förberedd på, och klasskamraterna är super trevliga. Ja.... det är de andra utbytesstudenterna. Italienarna i skolan håller sig mestadels för sig själv, vilket jag kan relatera till då jag har fått oerhört perspektiv för våra utbytesstudenter hemma på KTH. Men det blir ju så när man gått med samma människor i snart 4 år (och pratar samma språk), då är det inte lätt att släppa in en ny människa som dessutom resulterar i språkbyte för hela gruppen på grund av en person. Harsh perhaps, men det är tyvärr lite så. 

Plus, italienarna här nere måste betala för sina tentor. Så de är oerhört ambitiösa och skriver ned bokstavligt talat varenda ord läraren skriver ned. Vilket är förståeligt, så hade nog jag också varit isåfall, därmed är jag oerhört tacksam för vår fria utbildning i Sverige (trots att man tar på sig ett gigantiskt CSN-lån, men det är ändå det billigaste lånet vi kommer ta i vårt liv så). 
 
Summa summarum, toppen början av första skolveckan. Let's keep it going shall we?
 

Första utbytesdagarna i Milano.

En del av svennegänget.
 
Tämligen beskrivande bilder. De första välkomstdagarna har vi hållit hus i Campus Bovisa, som är på andra sidan staden. Vi kommer alltså inte gå där. Det var ett modernare mer nybyggt campus, men såg snarare ut som industribyggnader (modernt u know). Vårt campus lägger jag upp bilder på nästa vecka, Campus Leonardo, som är huvudcampus med gamla vackra byggnader (sådär som jag älskar såklart). Synd bara för det är såååå fina byggnader här, hundra år gamla vackra hus där det är graffiti nästan överallt vid sockeln och uppåt. Super tråkigt då det förstör, det ser aningen slummigt ut fast området egentligen är väldigt trevligt. 
 
Men iallafall så är vi ett gäng svenskar som funnit varandra (Per usual: *Hör att någon pratar svenska, går därmed fram* "Hej!! Är ni svenskar????!!!", ja typ något i den stilen haha.) och det är ganska skönt att ha ett svennegäng. Såklart är den delen av gänget som ska gå på Leonardo helblonda. Så när vi fyra går med varandra kan man onekligen spot the swedes bland alla italienare. Haha. Kan ju säga att det är många som stirrar, som om de aldrig sett blonda människor förut. Lite små creepy, då många stirrar utan att le, men det är väl bara att get used to it. Vill ändå träffa fler från andra länder, men det blir mer i klassen, där det blir engelska konstant.
 
Så vi har fått reda på allt praktiskt samt lunchat ute i solen, utforskat staden, ätit glass och fått lite tour av italienare som avslutades med öl. Så riktigt nice början. Plus jag och Erika unnade oss en fruktansvärt god brunch igår. Seriöst, totalt köpte vi saker, på bageri samt super market, för 30 kr per person. Bara bröden och croissanterna kostade bara 28 kr? Sedan är ost, kött, pasta och vin så oerhört billigt här i jämförelse med Svezia så det är lätt att bli kolhydratsneedy. Men det är nice, man får unna sig dessa 5 månader am I right?

Milano. MI.

I am finally here.
 
Jag och Erika har nu varit här i tre dagar och stormtrivs. Roligt att det absolut första vi gör är att åka 6 stops för långt med bussen. Tur vi har en oerhört snäll värd som hämtar upp oss med bilen och vårt feta bagage för att ta oss till lägenheten vi hyr. Haha alltså. Men annars har allt gått super bra, och frukosten är ju en annan femma. Jätte god, men onyttig haha. Jag försökte gå i butiken och leta efter ordet "le fibre del pane", för att hitta fullkornsbröd haha. And I did! såg bara FIBRE och tog den, tänkte bättre än pane bianco (alltså tur man läst spanska så man fattar lite av orden haha). Självklart unnade vi oss en pizza till middag första dagen i pizzans land. When in Italy am I right?
 
Höjdpunkten so far: Duomo katedralen. Så freakin' amazed by the construction it is ridiculous. Fruktansvärt fin och imponerad på hantverket de åstadkommit för hundratals år sedan, utan de flertal verktyg vi erhåller idag.
 
Kort summa summarum: allt är toppen so far. Vi vill inte jinxa något men det känns verkligen helt rätt att vara här och det är så konstigt för det kändes inte ens överväldigande på något vis att lämna Sverige när man väl var på Arlanda. Det kändes som att man skulle flyga till Göteborg eller liknande. Väl här så går det relativt lätt att komma in i samhället och hur allt fungerar (trots att vissa inte pratar engelska, men som jag alltid säger; ALLT går med lite handgester och pekande, samt eventuellt några ord på spanska då de ibland är snarlika de italienska orden... som "No zucchini, pero es verde" när vi skulle fråga efter gurka på affären haha. Men mycket riktigt nog hittade den snälla italienaren "cetriolo" as it is called in italian. Har man lärt sig det haha) Så hoppas det flyter på helt enkelt.
 

Hemmadagar innan färden.

Randoms innan tillbakafärd.
 
Åkte hem en sista helg innan Milano, mestadels för att undermedvetet säga adjö till mina nära och kära. Men även för tentaplugg dessvärre, då jag läst en kurs innan jag åker för att kunna läsa en mindre i Italien. (Som jag nu kan meddela att jag minsann klarade, YEY, så värt det). 
 
Jag hann med att träffa moffa och Lena, mysa med momma, en snabbfika med far och Kiera,  ha en fin vinterdag med skoter tillsammans med Tompa och Leona, samt sladda med gamm'bilar på isen (Norrland lol) och såklart mysa gärnet med moder jord.
 
Blev lite farväl (fast jag var inne i tentamode så hade inte riktigt fattat att jag skulle dra till Milano i 5 månader, så kändes inte som adjö) och mycket mys. Just the way I like it back home.

Livet från Ockelbon (iPhone) 3.0: Februari.

Februari, månaden innan Milanoooo. Mycket förväntan och lite nervositet, samt mycket glädje.
Åkte till Uppsalis för vin och utgång med fina gymnasiebros. // Fin stockholmsmorgon där solen tittade fram. // Jobb på skolan. Vikarierar bland annat som syslöjdslärare (yikes, bruden som bara älskade träslöjd i skolan haha). Men barnen är så självgående och duktiga så det går prima.
Mysmiddag med klassisar med hemgjorda burgare. (amazing) // Glad tågresa på väg hem till Jämtlandet mitt. // För jag skulle ju åka brädaaaaaa. Äntligen, och blev kvalitetstid med lil'sis Leona i samma veva. Perfekt. Trots avsaknad av sol så var det en ypperlig skiddag.
Skickade alla hjärtans dag-bukett med bud till kära moder jord. Som jag till och med älskar mer än Harry P. DÅ är det enormt alltså. // Studiebesök på byggarbetsplats med stålhätteskor storlek 40 (yikes, till mina strlk 36). Vi brudar i klassen gick väl aningen smått som Långben med stora lunkande steg, men det gick prima på bygget though. 
Hahaha bästa. Av fina klassisar fick jag en avskedpresent. Då jag klagat på att jag kommer sakna svenskt godis och framförallt knäckebröd så fick jag minsann ett vinglas (named "Jennifers vinglas" of course, så ingen ska kunna missta det för sitt eget) med marabou choklad inuti och knäckebröd under. Haha alltså lovely. // Sista hemgången på länge och så glad av fint väder och fina människor. // Bästa moder jord vill inte vara med på spegel-ego. // Nya fotografgenerationen, my lil' sis.
 
En fin sista månad hörrni! Mestadels säga hej då till mina nära och kära, samt tentaplugg (tyvärr). Jag har förstått att vissa är aningen confused över mina "lil' sisters" jag benämner lite då och då trots att jag benämnt mig själv som ensambarn. To simply clarify: jag har varit ensambarn hela mitt liv. Men när jag var 9 så föddes Leona, då jag och mor bodde granne samt var nära vänner med hennes familj, så blev hon automatiskt som min lillasyster fast ett DNA-prov skulle säga motsatsen. Så vi har varit nära ända sedan hon föddes helt enkelt. Sedan när jag var 17 år så fick jag helt plötsligt en (halv) lillasyster på fars sida med en enorm åldersskillnad. Därmed, ja jag har tekniskt sett en blodrelaterad halvsyster (som jag dessvärre inte hinner träffa särskilt ofta, både pga av att jag mestadels bor i en annan stad, men främst för att det är på fars sida, då jag alltid bott hos min kära mor så jag hinner tyvärr inte träffa henne på samma sätt).
 
Men oavsett. Farvälen är sagda och väskan packad till max (meaning spränggränsen). Nu är jag i Milano och jag återkommer sedan med första intrycken. Ciao amiche!
 

RSS 2.0

mcbnmcbn